חופש ביטוי ותחושת ביטחון בקמפוס

מאי 31, 2020

סטודנטית יקרה, סטודנט יקר,

אבקש להתייחס לסרטון שהופץ לאחרונה על ידי חד"ש, הכולל תמונות של סטודנטים מהעברית (חיילים וחיילות) ללא קבלת אישורם לכך.

האוניברסיטה העברית הינה המוסד האקדמי המוביל בישראל, במישור האקדמי-מחקרי ובמישורים רבים אחרים (כך למשל הסיוע שהענקנו לכם הסטודנטים על רקע משבר הקורונה היה העמוק והנדיב ביותר).

מחויבות זאת להובלה ומצוינות מוצאת את ביטויה בגישתנו לחופש הביטוי. האוניברסיטה העברית מפרשת ומיישמת את חופש הביטוי הסטודנטיאלי שלכם בצורה רחבה עד מאוד. זאת בשל החשיבות העצומה אותה אנחנו מייחסים לחופש הביטוי כזכות אדם, וגם מכוח האמונה כי חופש הביטוי יאפשר ויקדם פעילות סטודנטיאלית אזרחית ופוליטית ערה. ואכן, גם בחזית זאת של פעילות סטודנטיאלית של תאים פוליטיים ואחרים, אנחנו ניצבים בעמדת הובלה ארצית, ואנחנו גאים על כך עד מאוד.

מחויבות נוספת שלנו כאוניברסיטה הינה למגוון הסטודנטיאלי. אנחנו גאים להיות אוניברסיטה מגוונת, הכוללת מספר רב של סטודנטים ערבים, תושבי מזרח העיר, סטודנטים חרדים ויוצאים מהעולם החרדי, סטודנטים וסטודנטיות בני העדה האתיופית, עולים חדשים, חיילים וקצינים, ועוד ועוד. התברכנו בעושר ובמגוון סטודנטיאלי התורם תרומה משמעותית למחקר, להוראה ולחיים הסטודנטיאליים בעברית.

השילוב בין גישה מרחיבה לחופש הביטוי והפעילות הפוליטית יחד עם גוף סטודנטיאלי ההופך ליותר ויותר מגוון יוצר לעיתים חיכוכים בין סטודנטים ובין תאים סטודנטיאליים. זהו המחיר של הדמוקרטיה ושל חיי הקמפוס התוססים שלנו.

עם זאת, גם חופש הביטוי איננו בלתי מוגבל. הסרטון המדובר כלל האשמות שקריות והוצאת דיבה נגד האוניברסיטה, ולכן ביקשנו להסירו.

בנוסף, אנחנו מחויבים באופן בלתי מתפשר לביטחון האישי של כל סטודנטית וסטודנט. כך לגבי סטודנטים חיילים, וכך לגבי כל סטודנט אחר. העובדה שהאוניברסיטה הינה המוסד המוביל בארץ בתכניות יוקרתיות של הצבא מעידה על כך שהצבא רואה בנו מוסד אקדמי מוביל, המעניק לסטודנטים החיילים והקצינים סביבת לימודים מצוינת, מטיבה ובטוחה.

בהקשר זה לא נסבול שימוש שלילי בתמונות של סטודנטים שלנו ללא הסכמתם. כך פעלנו במקרה זה וכך נפעל בכל מקרה דומה אחר.

אני פועל על מנת לאמץ אמנה לכל התאים הסטודנטיאליים, שתאפשר שיח פוליטי נוקב וביקורתי, המותח את חופש הביטוי לקצה האפשרי, אך בד בבד תשמור גם על כבודם של כל סטודנטית וסטודנט ועל תחושת הבית והביטחון שלכם.

בברכה, גיא הרפז, דיקן הסטודנטים